A fuvarszervezők feladatai, teendői

A fuvarszervezők feladatai, teendőiAz áruk eljuttatása az egyik helyről a másikra fontos része a gazdaság működésének. Nem olyan egyszerű azonban ez a folyamat, ezért egy teljes tevékenység alakult rá, a fuvarszervezés. Röviden összefoglalva a fuvarszervezés során ki kell választani a járműveket és az útvonalat, valamint a szükséges engedélyeket is be kell szerezni.

Ha hosszabban szeretnénk kifejteni, akkor a fuvarszervező feladatai már akkor megkezdődnek, amikor valaki felveszi a céggel a kapcsolatot. Az adatok, információk és a teendők pontos felvétele a fuvarszervezés előfeltétele, enélkül lehetetlen jól végezni a feladatokat. Mivel általában egy szállítmányozó cég egyszerre több teljesítést is végez, ezért ezeket össze kell hangolni úgy, hogy mindegyik feladatnál a szállítási és a beszerzési határidők is be legyenek tartva. Arra is nagy figyelmet kell fordítania a fuvarszervezőknek, hogy a feladatokat idő és erőforrás optimalizáltan végezzék, ez ugyanis mind a megbízóknak, mind a saját szállítmányozó cégnek egyaránt érdeke.

A fuvar szervezéséhez tisztában kell lenni a vonatkozó előírásokkal, ezeknek megfelelően kell ugyanis a szállítási utakat és módszereket kiválasztani, valamint a szükséges dokumentumokat elkészíteni.